Ce ți-ai spune dacă te-ai întâlni cu tine când erai copil?

Vegan Food Lovers

Ce ți-ai spune dacă te-ai întâlni cu tine când erai copil?

Ce era să spui fiind copil Alex Vego

Ce ți-ai spune când erai copil? Acum câți ani ai? Ești mulțumit(ă) ceia ce ești, unde ai ajuns, ce experiență ai trăit? Această întrebare, la prima vedere, este foarte simplă, dar deloc banală. Cine își pune așa întrebări? Practic nimeni. Poate doar filosofii. )) Acum toți se gândesc la probleme cotidiene, de achitat taxele, de îmbrăcat copii, de crescut în carieră sau pur simplu de a supraviețui. Dar totuși, ce ți-ai spune dacă ai fi copil?

Pentru ce să-ți dai așa întrebare

Avem o copilărie unică de la individ la individ, chiar dacă trăim în același spațiu, împrejurări sau oameni. Pentru ce să-ți dai așa întrebare? Deoarece în copilărie ne formăm ca pesonalitate. Pe parcursul vieții tot, dar în copilărie ne creiem direcția prin vise, dorințe, nevoi, dureri, dezămăgiri sau bucurii. În copilărie absorbim totul foarte rapid, toată informația, dar unica ce nu ne ajunge în copilărie, este experiența. De aceia ar fi bine să-ți pui așa întrebare, ca să-ți revizuiești, analizezi, să mai trăiești toată viața în gînduri, s-o comasezi, să extragi cele mai bune idei, și să oferi o perlă prețioasă care s-a format din diferite circumstanțe în care te-ai aflat.

Dar care este rostul? Oricum copilăria deja a trecut, nu este posibil să te întorci în trecut și să-ți spui ce dorești. Rost este și unul foarte mare. Depinde de situația în care te afli acum. Poate ești mulțumit de viața și nu ai nevoie de nimic, o duci bine și tot ok, dar noi oamenii suntem creaturi care mereu dorim să ne perfecționăm, adică mereu ceva nu ne ajunge, sau ești în situație când îți zici că ai o viață grea, doar probleme, nimic libertate, vrei un pic de fericire. Oamenii mereu se confruntă cu așa gânduri, când am să fiu și eu fericit, nu știu ce să mai fac, vreau să trăiesc cu adevărat… Așa probleme apar din cauza că noi uităm trecutul nostru. Nu ai trecut, nu ai pe ce să formezi viitorul. De aceia oamenii care duc un jurnal de evenimente, sau agendă, sunt mai încrezuți în viață, căci au o viziunea unde vor ajunge, ce-și doresc să obțină, cum doresc să trăiască, pentru că au un punct de reper, trecutul lor. Ar fi bine de condus un jurnal și periodic de revizuit ce evenimente și experiențe trăim, formându-ne o viziune pentru viitor. Astfel ne vom da seama, în prezent, ce nu am făcut de am ajuns în situația în care suntem, și vom ști cum să schimbăm lucrurile.

Dacă aș fi copil, mi-aș zice să…

Posibil încă suntem copii, sau deja maturi, sau în vârstă înaintată, suntem fericiți sau necăjiți, la mare sau la lucru, realizați sau în devenire, și totuși, dacă aș fi copil aș zice să… Și aici îmi este interesant și mie ce ar spune fiecare om. Însuși e uimitor, un matur vorbește cu el copilul. Presupun, multe răspunsuri vor avea tangență cu situația actuală care o trăiesc, căci prezentul e cel mai important, care ne dictează gândurile, și vor fi legate de situația materială, sau de starea de spirit, cît de fericiți suntem, mulțumiți de viața, etc.

Deci să vă zic ce mi-aș zice mie. Dacă aș fi copil la 7 ani, mi-aș zice să învăț să fiu mai focalizat pe ideea să fac ce mi-ar întări încrederea în sine. Dacă mi-aș zice așa, nu aș înțelege nimic ce să fac. :)) Sincer cu greu îmi amintesc cum eram la 7 ani. Atunci mama a încercat să mă dea la școală, dar nu era clasă română în sat, și m-a dat anul următor. Îmi amintesc cum fratele si sora se chinuiau, impuși de mama, să mă învețe să citesc dintr-un abecedar, care nu se asemăna cu noile ediții. Atunci, dacă m-aș vedea, și știind ce se petrece acum, mi-aș zice: Alex, învață să citești cât mai mult și de toate, căci asta cu adevărat te va dezvolta și te va face fericit. Desenează mai mult și mai colorat. Zâmbește mai mult, joacă cu câinele și găinile. Mănâncă mai sănătos, renunță la carne. Ai grijă de corp. Nu mânca multe bomboane și fă exerciții fizice. Iar când vei învață să scrii, începe să conduci o agendă, compune istorii, dezvoltă creativitatea. Învață mereu să gândești pozitiv, să te ferești de gânduri negative și de oameni care te influențează rău. Pleacă de acolo unde nu-ți place. Învață să câștigi singur bani. Învață educația financiară, căci fără ea îți va fi greu. Găsește-ți prieteni cu obiceiuri bune. Joacă mai des șah. Greșelile sunt ceia ce te vor face mai bun, nu te supăra că nu-ți se reușește ceva, bravo că ai încercat, în loc doar să te gândești. Ai o idee? Realizeaz-o cât mai rapid și fă concluzii. Când obosești, sau o dai în bară, ia-ți o pauză și revin-o. Mulțumește lumii pentru ce ai, cît mai des. Dă prioritate dezvoltării personale. Ai sentimente, exprimă-le cât mai rapid persoanei, nu ține în tine. Spune ce nu-ți place deodată. Fă cunoștință cu oameni deștepți, care sunt mai buni decât tine, și integrează-te în mediul lor. Iubește-te pe tine mai mult decât o faci.

Ce minune de copil

Revizuindu-ne amintirile din copilăria noastră, realizăm cât suntem de inocenți și de nepregătiți pentru viață. Pentru că avem mamă, tată, care au grijă de noi, și de multe lucruri nu învățăm. Când creștem, cunoaștem viața și greutățile, începem să învățăm singuri temele de acasă și să rezolvăm probleme. Fiind maturi ne ciocnim cu identificare în societate, dorim să ne afirmăm, să fim iubiți și apreciați. Începem să ajutăm pe alții, pe prietenii noștri, începem să lucrăm pentru a avea bani pentru distracție. Apoi devenim de sine stătători, ne achităm toate nevoile noastre, de la lumină până la călătorii, și singuri ne descurcăm cu durerile interioare, fără ca mama sau tata să ne liniștească.

Personal, după ce mi-am răspuns la întrebarea ”ce mi-aș zice dacă aș fi copil”, văd unde erau lacunele mele, ce făceam că am ajuns unde sunt, ce merit, ce m-am format. Pentru că ceia ce avem se datorează gradului dezvoltării personalității noastre. Nu poți crește afacerea, pentru că ai atins un nivel de dezvoltare a propriei persoane. Înseamnă că nu-ți ajunge ceva ca să progresezi. Ar fi bine să evoluezi și restul se va îmbunătăți. E valabil și-n relații, și-n comunicare cu prietenii, la lucru, în sănătate, sport, reușite, etc. Această întrebare ne face să trecem prin viața noastră, făcând un mic audit, și să ne depistăm ce am putea schimba ca să avem o viața mai împlinită, să ne simțim mai realizați și mulțumiți. Acum, știind propria istoria avem un punct de reper ca să ne creăm o viziunea cum dorim să vedem viitorul nostru. Și astfel dispare problema inactivității și neștirii ce de făcut mai departe, cum de trăit. Suntem responsabili de viața noastră, nu părinții sau statul, sau prietenii. Totul începe în minte, gândurile ne formează, e timpul de făcut ordine și de mers înainte încrezut în sine.

Ce să fac mai departe

Fă ce ai de făcut. Fă concluzii și începe să faci corectări în personalitatea ta. Creează-ți o viziune de viitor, cum arată el. Ce faci acum, te ajută să ajungi unde dorești? Puneți întrebări și dă-ți răspunsuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *