Surse vegetale de calciu care pot înlocui cu succes laptele

Vegan Food Lovers

Surse vegetale de calciu care pot înlocui cu succes laptele

Laptele de vacă sau de proveniența animală nu este singura sursă de calciu. Ai știut asta? Sunt foarte multe varietăți de lapte care îl puteți face rapid și ușor. Cu mult mai mult, este mai sănătos decât cel de origine animală. Laptele vegetal este o sursă excelentă de grăsimi bune care nu îngrașă și vă păstrează sistemul cardiac în stare optimă. În acest articol vă prezint cele mai bogate surse de calciu care pot înlocui cu succes laptele animal, care se va potrivi excelent dacă nu tolerezi laptele de origine animală, sau ții post sau ești vegan.

Laptele de susan: cea mai bogată sursă de calciu

Laptele de susan este recunoscut ca cea mai bogată sursă de calciu din toate sursele de lapte vegetal, ce este un lapte delicios ce conține o sursă importantă de proteine, magneziu, cupru, mangan, fier, seleniu, fosfor, vitamina B1 și B6. O lingură de semințe conține 88 mg de calciu. Ca să faceți o porție de lapte aveți nevoie de 4 linguri de susan si 250 ml de apă. Un pahar de lapte de susan conține în sine 352 de mg de calciu, în timp cel de vacă 291mgde calciu.

Doza recomandată de calciu este cca 500 mg. Laptele de susan este alcalin pe când cel de vacă este acid. Compoziția laptelui variază mult între diverse mamifere. Laptele de vacă conține mai puțin zahăr și mai multă grăsime din care 3,5% grăsime, 9% solide și 87,5% apă. Proteina principală (80%) este cazeina ce are efect de absorbție lentă în organism.

Laptele de susan are numeroase beneficii antiinflamatorii, reducând durerea de artrită reumatodidă și este un susținător natural al sănătății oaselor și al vaselor de sânge. Semințele de susan au proprietăți anti-îmbătrânire, datorită conținutului de sesamină şi sesamolină, pe care nu le are nici o altă plantă. Acestea au puternic rol antioxidant, antiinflamator, anticancerigen şi contribuie la scăderea colesterolului.

Mod de preparare lapte de susan

Luați 150 de grame de susan si îi înmuiați pe noapte. Apoi puneți in blender 2 litri de apă filtrată sau mai bine distilată și mixați până obțineți culoarea albă, cam 1 minut e deajuns dacă aveți blender de la 800w. Deja il puteți strecura de pulpă sau să o lăsați. Laptele are un gust ușor amărui, ca să-l îndulciți puteți pune o banană, linguriță de scorțișoară sau chiar cacao sau carob. Folosiți susan integral ca să obțineți un gust dulciu sau cel negru, bogat in magneziu. Este foarte bun in clătite. Laptele de susan poate fi păstrat 2 zile in frigider, nu mai mult. E mai bine să fie utilizat imediat după ce a fost preparat.

Lapte de cocos: sursă bogată in grăsimi vegetale cu densitate mare

Laptele de cocos se obține din pulpa albă nucii de cocos, să nu fie confundat cu apa dulce din cocos. Are un gust bogat datorită grăsimilor cu densitate mare. Orezul cu lapte, rețetele de înghețată, budinca de chia, smoothie-uri, paste cu sos alb, supe si de brioșe pot fi făcute cu acest lapte. E mai ieftin să ți-l faci acasă din nuca de cocos. Prețul depinde de condițiile de păstrare sau certificare eco. Dar pentru început puteți să nu vă bateți capul, dar pur simplu să încercați. Acest lapte e preferatul meu. Are gust suav și moale si foarte sățios.

Laptele de cocos contribuie la sănătatea sistemului imunitar

Laptele de cocos conține acid lauric, lipide antimicrobiene si acid capric cu proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale si antibacteriene. Laptele de cocos este bogat in niacină, numita si vitamina B3. 1.8 mg de niacină la o ceașcă ceea ce reprezintă 13% din cantitatea zilnica recomandată în cazul femeilor si 11% din cantitatea zilnica recomandată pentru bărbați, comparativ cu numai 0.23 de miligrame care sunt prezente în laptele de origine animală.

Laptele de cocos mai conține și fier, ce-l face o sursă bună pentru anemici, care suferă majoritatea globului pamântesc. O porție de o ceașca de lapte de cocos îți oferă 3.9 mg de fier ceea ce înseamnă de fapt aproape jumătate din doza ta zilnica recomandata pentru bărbați si pentru femei 22 la suta. Laptele de cocos are 197 de calorii pe suta de grame si un indice glicemic de 40. Contine proteine, glucide – fibre alimentare, amidon si zaharuri; lipide – grasimi polinesaturate, saturate, trans, mononesaturate, Omega-3 si Omega-6 dar si vitamine cum sunt A, C, D, E, K, B1, B2, B3 si B5.

Mod de preparare lapte de cocos

Luăm o nucă și o batem cu ciocanul sau o cheie pe toată suprafața ei câteva minute. Asta se face pentru a dezlipi pulpa de coajă, apoi o despicăm în două și începem să scoatem pulpa cu un cuțit. Puteți tăia pulpa in cuburi, așa va fi mai ușor să o scoateți. După ce am scos pulpa o curățim de partea cafenie. Clătim bucățelele de pulpă cu apă. Apoi punem pulpa in blender și la 1,5-20l de apă mixăm cam un minut. În dependență ce lapte doriți, dens sau mai puțin dens, puneți mai mult sau mai puțin apă. După strecurați laptele prin sită sau tifon. Din pulpa rămasă mai puteți face lapte, dar va fi mai puțin gras. Apoi acești fulgi de cocos îi puteți folosi la biscuiți, nu-i aruncați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *